Dieta bezglutenowa jest to dieta lecznicza, stosowania przy celiakii oraz nietolerancji glutenu. Jej podstawą jest wyłączenie z jadłospisu
glutenu, czyli białek zawartych w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (przez zanieczyszczenie pszenicą).
Do czego potrzebny jest gluten?
Nadaje produktom sprężystości, plastyczności i lepkości, a także jest nośnikiem
smaku i aromatu. Próbował ktoś pieczywa bezglutenowego? Jest białe, pozbawione smakowitości
i chrupiącej, przyrumienionej skórki. Cechy sensoryczne i wartość odżywczą
nadaje się mu dzięki dodatkom takim jak np: słonecznik, amarantus, siemię
lniane, przyprawy, lecz także cukier i tłuszcz.
Czy dieta bezglutenowa odchudza?
Rezygnacja z glutenu nie spowoduje, że stracimy zbędne kilogramy. W dodatku
należy pamiętać, że jest to jedna z diet
eliminacyjnych, które nie są polecane przez żywieniowców ze względu na
ograniczenie pewnych składników, co może prowadzić do niedoborów. Pewnie nasuwa
się teraz pytanie: a co z osobami, które schudły na diecie bezglutenowej?
Schudły nie dlatego, że odstawiły gluten, lecz dlatego, że zrezygnowały m.in. z
pieczywa cukierniczego, ciastek, ciast itp. Jak wiadomo nie są to produkty
zdrowe, gdyż zawierają duże ilości cukru i tłuszczu, a ponadto wysokooczyszczoną
mąkę pszenną.
Do czego prowadzi stosowanie
diety bezglutenowej przez zdrowe osoby? Przede wszystkim niezbilansowana dieta
(a taką będzie niewłaściwie ułożona dieta bezglutenowa) powoduje niedobory
składników odżywczych, w przypadku przetworów zbożowych są to witaminy z grupy
B, żelazo, cynk, foliany, ponadto węglowodany i błonnik (zbyt mała podaż
błonnika prowadzi do zaparć, a w konsekwencji nawet do nowotworów jelita i
odbytnicy, a produkty zbożowe są świetnym źródłem błonnika pokarmowego!).
Zrzucić masę można w zdrowszy
sposób, wystarczy ograniczyć pieczywo cukiernicze, które nie dostarcza nam
żadnych składników odżywczych, jedynie cukier i tłuszcz. Warto również zamienić
zwykłe białe pieczywo na pełnoziarniste, a także słodkie płatki śniadaniowe na np.
owsiane.
Należy pamiętać, że zdrowa dieta
jest urozmaicona, więc warto jeść
wszystkie rodzaje pożywienia, jednak w umiarkowanej
ilości. Wtedy uda nam się utrzymać prawidłową masę ciała, a także zdrowie J
Też mi się wydaje, że to pieczywo cukiernicze (w szczególności to zawierające tłuszcze utwardzone) jest sprawcą nadprogramowych kilogramów, a nie gluten. Znam osobę, która była na takiej diecie właśnie i nie schudła wcale.
OdpowiedzUsuńDieta bezglutenowa to zdecydowanie nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńta dieta nie jest dla mnie:)
OdpowiedzUsuńa ostatnio właśnie się zastanawiałam, czy tę dietę przypadkiem może też stosować zdrowa osoba, żeby schudnąć :P
OdpowiedzUsuń