poniedziałek, 5 października 2015

Dieta bezglutenowa – czy to dobry sposób na odchudzanie?



Dieta bezglutenowa jest to dieta lecznicza, stosowania przy celiakii oraz nietolerancji glutenu. Jej podstawą jest wyłączenie z jadłospisu glutenu, czyli białek zawartych w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (przez zanieczyszczenie pszenicą).
Do czego potrzebny jest gluten? Nadaje produktom sprężystości, plastyczności i lepkości, a także jest nośnikiem smaku i aromatu. Próbował ktoś pieczywa bezglutenowego? Jest białe, pozbawione smakowitości i chrupiącej, przyrumienionej skórki. Cechy sensoryczne i wartość odżywczą nadaje się mu dzięki dodatkom takim jak np: słonecznik, amarantus, siemię lniane, przyprawy, lecz także cukier i tłuszcz.
Czy dieta bezglutenowa odchudza? Rezygnacja z glutenu nie spowoduje, że stracimy zbędne kilogramy. W dodatku należy pamiętać, że jest to jedna z diet eliminacyjnych, które nie są polecane przez żywieniowców ze względu na ograniczenie pewnych składników, co może prowadzić do niedoborów. Pewnie nasuwa się teraz pytanie: a co z osobami, które schudły na diecie bezglutenowej? Schudły nie dlatego, że odstawiły gluten, lecz dlatego, że zrezygnowały m.in. z pieczywa cukierniczego, ciastek, ciast itp. Jak wiadomo nie są to produkty zdrowe, gdyż zawierają duże ilości cukru i tłuszczu, a ponadto wysokooczyszczoną mąkę pszenną.
Do czego prowadzi stosowanie diety bezglutenowej przez zdrowe osoby? Przede wszystkim niezbilansowana dieta (a taką będzie niewłaściwie ułożona dieta bezglutenowa) powoduje niedobory składników odżywczych, w przypadku przetworów zbożowych są to witaminy z grupy B, żelazo, cynk, foliany, ponadto węglowodany i błonnik (zbyt mała podaż błonnika prowadzi do zaparć, a w konsekwencji nawet do nowotworów jelita i odbytnicy, a produkty zbożowe są świetnym źródłem błonnika pokarmowego!).
Zrzucić masę można w zdrowszy sposób, wystarczy ograniczyć pieczywo cukiernicze, które nie dostarcza nam żadnych składników odżywczych, jedynie cukier i tłuszcz. Warto również zamienić zwykłe białe pieczywo na pełnoziarniste, a także słodkie płatki śniadaniowe na np. owsiane.
Należy pamiętać, że zdrowa dieta jest urozmaicona, więc warto jeść wszystkie rodzaje pożywienia, jednak w umiarkowanej ilości. Wtedy uda nam się utrzymać prawidłową masę ciała, a także zdrowie J

4 komentarze:

  1. Też mi się wydaje, że to pieczywo cukiernicze (w szczególności to zawierające tłuszcze utwardzone) jest sprawcą nadprogramowych kilogramów, a nie gluten. Znam osobę, która była na takiej diecie właśnie i nie schudła wcale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dieta bezglutenowa to zdecydowanie nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ostatnio właśnie się zastanawiałam, czy tę dietę przypadkiem może też stosować zdrowa osoba, żeby schudnąć :P

    OdpowiedzUsuń